Vad skall jag köpa för motor å radio…

Om man är nybörjare i RC världen kan det vara lite lurigt att veta vad för grejer man skall köpa för att få en körbar skoter. Här kommer ett förslag till produkter för just nybörjare. Naturligtvis är dessa grejer inte dom enda som funkar i skotern, det finns hur mycket olika produkter som helst att välja mellan men dessa kan i alla fall vara ett bra utgångsläge.

Batteri.

Det bästa och egentligen det enda som funkar bra är Lipo celler. Vi rekomenderar ett 3-cells paket på ca 2200-2500 mah. Då får man en körtid på ca 15 minuter beroende på hur hårt man gasar. Ett riktigt bra och prisvärt batteri hittar du här Batteri

Styrservo

Skotern behöver ett styrservo med minst 10kg dragkraft, gärna ännu kraftigare. Det finns många bra och billiga servon där ute som funkar. Tex detta Servo

Motor och fartreglage

Det bästa är att köpa ett system som är vattentåligt. Det kommer garanterat att komma in snö under huven när du kör och vatten och elektronik är som bekant inte riktigt kompatibla…
Motorn skall vara av 550 storlek med 5mm motoraxel. Motorerna finns i ett antal olika kv storlekar, lämpligt i detta fall är 2100kv eller där omkring. 550 motorn brukar vara standard i 1/8 buggy bilar. Fartreglaget behöver ha en strömtålighet på ca 120-150A och vattensäkrat.

Ett bra nybörjarsystem hittar du här Motor fartreglage

Radio

Vad man skall köpa för radiosystem beror mycket på tycke och smak. Det finns en uppsjö med olika fabrikat och prislägen att välja mellan. Som nybörjare finns det dock ingen anledning att köpa high end grejer. Ett bra sportsystem duger gott. Sen kan man ju i takt med att intresset ökar eller behovet ändras köpa lite bättre grejer.

Bra system för nybörjaren kan vara Sanwa MX-6 eller Futaba 3PV. Båda har funktioner att växa med och bra kvalité

Konvertera till El-drift

Det finns en hel del skotrar där ute i landet som fortfarande har glödstiftmotor under huven. Alla vi som nån gång försökt få en sån att fungera i snö och kyla vet att det kan vara en utmaning som heter duga…Nu är det så vist inrättat att det är väldigt enkelt att konvertera till el-drift. Du behöver bara köpa ett motorfäste samt ett remhjul för motorn (förutom en ny motor och ett fartreglage då förståss), spendera några timmar i verkstan sen är din skoter redo för batteridrift. Fördelarna med el-drift är enorma…inget trassel med tjuriga motorer, högre effekt samt längre körtid.

Lim till mattan…

Många frågar vad för slags lim man skall använda för att limma kammarna på mattan. Svaret är att det funkar med alla slags snabblim (CA lim). Det finns dock några som är bättre än andra. Det bästa som vi hittat är Loctite 424, naturligtvis är det oxå det dyraste… Det kan man hitta hos välsorterade återförsäljare för Loctite.

Var noga med att rengöra både matta och kammar med tex rödsprit innan du limmar så ökar chansen att dom sitter kvar.